DementieNet zonnetjes: ambassadeurs voor netwerkzorg

12-10-2020

Tijdens de veerkrachtbijeenkomst van het Radboudumc Alzheimer centrum en DementieNet op 24 september jl. ontvingen Chantal Hensens (DementieNet UGC Heyendael) en Moniek Hanegraaf (DementieNet Nijmegen West) een compliment voor hun positieve bijdrage aan netwerkvorming voor kwetsbare ouderen.

Veerkrachtmetingen in de DementieNetten
Deze bijeenkomst stond in het teken van veerkracht bij ouderen. Ook bij lokale netwerken voor ouderen speelt veerkracht een rol. Sinds 2015 voert DementieNet, samen met OCE Nijmegen, jaarlijks metingen uit om deze veerkracht te meten. Dorien Oostra, onderzoeker bij DementieNet, is bezig met de analyse. Vooruitlopend daarop ervaren we nu al dat het enthousiasme en de gedrevenheid van professionals er werkelijk toe doet: dit zijn belangrijke factoren bij het bloeien van de huidige netwerken.

Voortrekkersrol in netwerkontwikkeling
Collega-professionals dus, die een voortrekkersrol vervullen, in hun eigen netwerk en daarbuiten. Deze collega’s zijn ook voor de toekomst van netwerkontwikkeling erg belangrijk. Vandaar dat we een aantal van hen in het zonnetje hebben gezet, vanwege hun hulp bij de veerkracht van andere netwerken:

Chantal Hensens: omarming netwerkaanpak OCE
Chantal Hensens, huisarts en gedurende drie jaar kaderhuisarts ouderen bij OCE Nijmegen, was eerst de drijvende kracht in Wijchen. Vervolgens in Druten en nu weer in het netwerk van UGC Heyendael. Zij zorgde ervoor dat OCE Nijmegen de netwerkaanpak omarmde en nu actief bijdraagt om netwerken voor ouderenzorg verder te ontwikkelen: door inbedding in het zorgprogramma voor kwetsbare ouderen, het faciliteren van lokale training en door ervoor te zorgen dat de coördinerende praktijkondersteuners ondersteuning bieden aan deelnemende huisartsenpraktijken.

Moniek Hanegraaf: vertaling naar GGZ-problematiek
Moniek Hanegraaf, POH ouderenzorg in Medisch Centrum Oud-West in Nijmegen, is de enthousiaste trekker in één van de eerste netwerken in Nijmegen-West. Dit netwerk was al snel een van de succesnetwerken. Maar daar bleef het niet bij. Zij hielp actief collega-POH's die in een vergelijkbare rol zaten met concrete adviezen. Ook nam zij het initiatief om de netwerkaanpak te vertalen naar de GGZ-problematiek: ze ging actief aan het lobbyen bij de kaderhuisarts GGZ om het succes van de netwerkaanpak bij complexe zorg voor ouderen uit te dragen.

Ambassadeurschap voor netwerkzorg
Zulke veerkrachtige leiders hebben we nodig om het DementieNet programma geen eendagsvlieg te laten zijn, maar deze broodnodige samenwerking verder door te zetten.