Terugblik "Ik zei toch geen soep!" | Wereld Alzheimer Dag

10-10-2018

In het kader van Wereld Alzheimer Dag organiseerden DementieNet, het Radboudumc Alzheimer Centrum en het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen op 21 september 2018 een interactieve middag. In de vorm van een trainingsinterventie werd gezamenlijk met de deelnemers het thema ‘complexe communicatie in de zorg’ onderzocht. 

Bouillon 
Onder leiding van Jeroen de Blij (de Blij trainen & acteren) en een team van trainingsacteurs werden de ruim 120 zorgverleners, mantelzorgers en onderzoekers uitgedaagd om situaties letterlijk (!) van een andere kant te bekijken. In de bijzondere locatie ‘de Bouillon’ in de Honigfabriek in Nijmegen vormden de sfeer, de opstelling, een muzikaal intermezzo van Kay Geurts en de catering voor een innovatieve benadering van zorgvraagstukken.
 
Verdieping door experts
Er waren levendige gesprekken aan 9 tonnen, waar deelnemers tussen de scènes door bij experts in het vakgebied tips en ruggespraak haalden. Specialisten Trudy Jacobs, Jennifer van den Broeke, Frieda Debets, Minke Nieuwboer en mantelzorger Anke van der Werf namen het podium om de problematiek vanuit hun eigen expertise verder te verdiepen. Anke van der Werf: "De deelnemers werden nauw betrokken bij hetgeen zich op het podium afspeelde. Door de deelnemers te verdelen over vier vakken, waarbij elk vak een eigen kleur met bijpassende denkwijze had, moesten ze reageren op een manier die soms niet hun persoonlijke voorkeur had. Daardoor werd men bij de les gehouden. Wat mij betreft een opzet die voor herhaling vatbaar is."
 
Dezelfde werkelijkheid
De middag leidde tot een gezamenlijke beschouwing, waarin het fijn was om te ervaren dat we de soms complexe, dagelijkse realiteit delen. Opbrengst van de middag was -naast het bijpraten met collega’s- een bewustwording van het feit dat we als zorgverleners in onze eigen volgorde of in een patroon naar dezelfde werkelijkheid kijken. Besef van deze verschillen verlicht de communicatie of geeft zelfs handvatten om het met elkaar nog beter te doen. Want dat blijft de conclusie, met elkaar realiseren we een heleboel!

Een aantal reacties
"Zelfs na alle jaren trainingen, wist deze me weer erg te verrassen en nieuwe input te geven."
"Ontzettend leerzaam, je bent in de praktijk meteen bezig met tips en trics én meteen uitproberen."
"Het spiegelen, óns laten spiegelen vind ik heel belangrijk, goed gedaan!"

Sfeerimpressie
Fotografie: Gwen Mustamu
Locatie: Honigfabriek Nijmegen
Uitvoering: de Blij trainen & acteren