Een vroege diagnose van Alzheimer: "Wil ik het weten?"

09-10-2018

In januari 2018 zijn onderzoekers van Maastricht UMC+ in nauwe samenwerking met het Radboudumc een onderzoek gestart om gezamenlijke besluitvorming rondom vroegdiagnostiek van Alzheimer in de huisartspraktijk te verbeteren. O.a. Marieke Perry (huisarts en onderzoeker bij het DementieNet programma) is betrokken bij dit onderzoek.

Voor- en nadelen van een vroege diagnose
Een veel gedeelde mening is dat een vroege diagnose van de ziekte van Alzheimer in een voorstadium of zeer mild stadium voordelen heeft. Zo kunnen mensen zekerheid krijgen over de oorzaak van de geheugenklachten en kunnen zij zich beter voorbereiden op toekomstige beslissingen. Een vroege diagnose heeft echter ook nadelen, zoals angst of stigmatisering. Mensen hebben verschillende overwegingen bij het wel of niet starten van een diagnostiektraject.

Gezamenlijke besluitvorming
Een diagnostiektraject kan iemand geruststellen dat er geen sprake is van de ziekte van Alzheimer. Het is van belang deze overwegingen vroeg te bespreken, bij voorkeur in de huisartsenpraktijk. Dit moet leiden tot een ‘tijdige’ diagnose, waarbij het diagnostiektraject begint op het moment dat de persoon met geheugenklachten daar ook echt zelf meerwaarde in ziet. Gezamenlijke besluitvorming speelt hierbij een belangrijke rol. Dit houdt in dat huisarts en patiënt gezamenlijk beslissen, waarbij zij naast medisch-inhoudelijke argumenten ook nadrukkelijk de voorkeuren van de patiënt en hun naasten meenemen.

Doel onderzoek
Het doel van dit onderzoek is om een keuzehulp te ontwikkelen en te evalueren, die deze gezamenlijke besluitvorming ondersteunt. De keuzehulp kan een huisarts handvatten bieden bij een gesprek over de mogelijkheden bij aanvullende diagnostiek. Daarnaast kan het mensen met geheugenklachten en hun naasten helpen een bewuste en weloverwogen keuze te maken.

Meer informatie
Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met Nadine Appelmans en Julia Frijling, telefonisch bereikbaar op 0433 88 10 22 of via s-decided@maastrichtuniversity.nl of met Marieke Perry via Marieke.Perry@radboudumc.nl.