Bevordering van inter-professioneel samenwerken: doorbreek communicatiebarrières

22-08-2018

Goede communicatie tussen disciplines is erg belangrijk bij het bespreken van problemen die zich voordoen in de dagelijkse praktijk van patiëntenzorg. Sterker nog, goed overleg voorkomt onveilige situaties en verbetert de kwaliteit van zorg.

Verschillen in communicatiestijl en hiërarchie
Uit onderzoek blijkt dat verschillende disciplines verschillende communicatiestijlen hebben, waardoor men onvoldoende elkaars taal spreekt. Ook hiërarchische verschillen tussen beroepsgroepen spelen een rol. Dit leidt soms tot situaties waarbij de wijkverpleegkundige de huisarts niet te spreken krijgt, maar alleen via de praktijkassistent te woord gestaan wordt. Of huisartsen hebben het gevoel dat de patiënt figuurlijk gesproken bij hen “over de schutting wordt gegooid”. Hoe kun je deze communicatiebarrières doorbreken? 

Trainingen voor bevorderen interprofessioneel samenwerken
DementieNet heeft een trainingsgids ontwikkeld, onder andere om interprofessioneel leren en samenwerken te bevorderen. Daarnaast ontwikkelden we een training in gestructureerde communicatie gericht op de doelgroep wijkverpleging (SBAR). U vindt de gids en de communicatietraining hier.